Museo- ja tapahtumakeskus Museum of Nonhumanity – Epäihmisyyden museo avautuu Helsingin Suvilahden Tiivistämössä perjantaina 2.9.2016. Epäihmisyyden museo tarkastelee eläimen ja ihmisen välistä rajanvetoa, joka määrittää sen, kenellä on oikeuksia ja ketä voi kohdella resurssina, hyödykkeenä tai tuholaisena. Epäinhimillistämisen valtavaa historiaa tutkitaan muun muassa Suomen sisällissodan naissotilaiden ja Kongon kolonialistisen menneisyyden kautta. Näyttely on osa kuvataiteilija Terike Haapojan ja kirjailija Laura Gustafssonin Toisten historia -projektia.

Ulossulkevien, epäinhimillistävien rakenteiden tilalle museossa etsitään uudenlaista etiikkaa ja yhteiskuntaa, jossa toiset ihmiset ja toiset lajit nähdään arvokkaina itsessään eikä vain hyödyn tai haitan lähteinä sille ryhmälle, jolla on suurin päätäntävalta.

Museossa järjestetään syyskuun kolmena viikonloppuna kuusi seminaaria. Sarjan avaa 10.9 toimittaja Maryan Abdulkarimin kuratoima ohjelma. Muiden päivien ohjelmasta vastaavat Amnesty Suomen vt. ihmisoikeustyön johtaja Pia Puu Oksanen, Animalian Salla Tuomivaara ja Mai Kivelä, loso Elisa Aaltola ja tutkija Sami Keto empatiaa käsittelevällä luennollaan sekä HIAP-residenssikeskuksen kuraattori Jenni Nurmenniemi.

Museossa toimii Osuuskunta Juurikkaan luotsaama Café Empathy. Vegaanista ruokaa tarjoilevan kahvilan käyttämien raaka-aineiden alkuperä on jäljitettävissä mahdollisimman pitkälle. Lisäksi museon tiloihin nousee Rosebudin pop up -kirjakauppa.

Haapoja ja Gustafsson nähtiin hiljattain Flow Festivalin vuoden taiteilijoina. Suvilahden alueelle sijoittunut utooppista, lajienvälistä tulevaisuutta juhlistava Embrace your Empathy! -teossarja toimi preludina Museum of Nonhumanity -teokselle. Toisten historia on aikaisemmin toteuttanut mm.
Kiila-palkitun Naudan historian museon.

Avajaiset: Suvilahti, Tiivistämö, rakennus 5, torstaina 1.9.2016. Museo on avoinna 2.–29.9.2016.

Museum of Nonhumanity – Epäihmisyyden museo on yhteistuotanto HIAP Frontiers in Retreat -projektin kanssa. Hanketta ovat tukeneet Koneen säätiö ja Taiteen edistämiskeskus. Hanke on osarahoitettu Euroopan komission tuella.

Museum-of-Nonhumanity-1200x630 (1)