Huorasatu
Into Kustannus 2011
”Kaikki tekstit, joihin maailman uskonnot perustuvat, ovat miesten kirjoittamia. Lakien kirjoittajat sanelevat säännöt, joten ei ole ihme, että kulloisessakin uskonnossa paras asema lankeaa sille, joka eniten muistuttaa kirjailijaa itseään. Orjia ja palvelijoita taas ovat vääräoppiset, muualta tulleet ja naiset.
Uskonnot, uskomukset, myytit ja tarut ovat sepitettä, joten päätin lisätä oman osani näihin ihmiskunnan narratiiveihin. Huorasatu on aloitteeni korjata myytinkeksijöiden sukupuolivääristymää: kirjoittaa mytologiaa naisena. Otin kirjaan aineksia vanhoista kertomuksista, vääristelin niitä, keksin kokonaan uusiakin. Kukaan ei voi tietää totuutta vaikkapa Afroditesta, hän kun on taruolento.
Huorasatu on eepos, jossa näkyy ärsyyntymiseni juoniromaanin ylivaltaa kohtaan. Teos on perinteisessä mielessä huonoa kerrontaa, täysin Runousopin vastainen. Kaiken kukkuraksi romaanissa murhataan Aristoteles. Illuusion rikkominen esimerkiksi mokkapalareseptillä tai tuomalla oman henkilöni romaanin sisään liittyy mieltymykseeni brechtiläistä teatteria kohtaan. Vieraannuttaminen muistuttaa vastaanottajaa siitä, että kyseessä ei ole vain mukava fiktio, viihde, joka ei kosketa mitenkään todellista maailmaa. Oikeastaan on väärin puhua ”vastaanottajasta”, sillä en usko (saati halua) lukijoideni ottavan vain passiivisesti vastaan sitä, mitä heille tuuttaan. Juuri siksi, että en ole propagandisti, pyrin teoksissani tekemään selväksi sen, mitä itse edustan, olemaan läpinäkyvä – tapa, joka lienee peräisin naistutkimuksen opinnoista.
Huorasatu on rakkausromaani. Ei tietenkään sisällöltään. Olemukseltaan. Innon ja läheisteni tuki mahdollisti sen anarkistisen vapauden. Koin saavani täyden huomion ihmisiltä, joiden kanssa työskentelin, varsinkin kustannustoimittajaltani Tarja Lipposelta. Yhteinen innostus loistaa teoksessa.”
Huorasatu oli ehdokkaana vuoden 2011 Finlandia-, Helsingin Sanomien esikoiskirja sekä Nuori Aleksis -palkintojen saajaksi. Teos on käännetty sekä ranskaksi (Editions Grasset) että saksaksi (Heyne Hardcore).
“Naisen esihistoria ja patriarkaatin komeimmat kukat Aatamista nykytoimiston valkokaulustyöläisiin naurattavat, itkettävät ja kauhistuttavat lukijaa Olympokselta nykyaikaan astuneiden jumalten hengästyttävässä kyydissä. Välillä lennähdetään vainajien valtakuntaan – lähtöportilla lukee tietysti HEL – ja toisaalla tavallisten kuolevaisten työvoiman vuokraustoimisto Pimp&Pimp mainostaa itseään monimielisesti “pitkän perinteen vaalijaksi”. Laura Gustafssonin hurjalla palolla taidokkaasti kirjoittama esikoisromaani on tekijänsä mukaan vähän kuin Raamattu, lyhyempi vain, ja henkeä riittää loppuun asti. Gustafsson visioi vielä täydellisen maailmankin: bordelleista tehdään maatalouspuoteja. Lukutaitoisten naisten määrä nostetaan sataan prosenttiin. Kivuton synnytys ja miesten e-pilleri keksitään. Ja joku löytää ihan oikeasti täydellisen miehen.”
Finlandia-valintalautakunnan perustelut, 10.11.2011
Arvosteluja