Laura Gustafsson on työskennellyt kuvataiteilija Terike Haapojan vuodesta 2012. Yhteistyö alkoi ajatuksesta perustaa toisten lajien museo, jossa kerrottaisiin historia niiden näkökulmasta. Jo seuraavana vuonna työpari toteutti Naudan historian museo -näyttelyn Kaapelitehtaalle. Teoksessa perehdyttiin esim. siihen, miten jalostusteknologia on muokannut niin ihmisen kuin naudankin kehoa ja miten teollistuminen ja tehotuotanto ovat katkaisseet historian. Teos sai paljon huomiota ja Kiila-palkinnon.

Naudan Historian museo, yksityiskohta Historiattomuus-huoneesta. Kuva: Noora Geagea

Baltic Circle -festivaaleilla 2014 sai ensi-iltansa oikeussubjektiutta ja toislajisten eläinten juridisia oikeuksia käsittelevä Oikeusjuttu – The Trial -esitys.

The Trialia varten kuvattu video, jossa näyttelijät Mirjami Heikkinen, Arttu Kurttila ja Max Bremer.

2016 Gustafsson&Haapoja valmistivat Helsingin Suvilahden Tiivistämöön Museum of Nonhumanity – Epäihmisyyden museo -kokonaisuuden, johon kuului 70-minuuttinen 10-kanavainen videoinstallaatio, kansalais- ja eläinoikeusaktivistien sekä taiteilijoiden kuratoimien seminaarien sarja, vegaaninen kahvila, jonka toteutti Osuuskunta Juurikas, ja Rosebudin kirjakauppa. Museota edelsi Flow Festivalilla esitetty Embrace Your Empathy! johon kuului video ja installaatio. Epäihmisyyden museon videoarkisto koostuu sitaateista, jotka yhdessä rakentavat käsitystä siitä, miten länsimaisessa kulttuurissa on luotu käsitteet “eläin” ja “ihminen”. Teos on utopia maailmasta, jossa väkivaltainen rajanveto henkilöihin ja esineisiin, eläimiin ja ihmisiin, on menneisyyttä.

Epäihmisyyden museo, Välimatka-kohtaus. Kuva: Terike Haapoja

Gustafsson&Haapojan yhteistyö palkittiin mediataiteen valtionpalkinnolla 2016. Museum of Nonhumanity on nähty Santarcangelo Festivalilla, Momentum Biennalessa, Taipei Biennalessa sekä yksikanavaisena versiona Turner Temporaryssa Englannissa. Se on hankittu Helsingin Taidemuseon kokoelmiin ja esitetään seuraavan kerran Suomessa keväällä 2020, jolloin Gustafsson&Haapoja tekevät HAM:iin myös uuden teossarjan.

Yksityiskohta Embrace Your Empathy! -videosta. Kuva: Terike Haapoja

Gustafsson&Haapoja

Museum of Nonhumanity