Rehab (2020, Into) syntyi raunioista ja päätyi myös käsittelemään raunioita. Olin kauan halunnut jatkaa Pet Shop -kuunnelmasarjani (2021) teemojen parissa, mutta mitä enemmän purin vanhoja käsikirjoituksia ja koetin istuttaa niitä romaanin muotoon, sitä mahdottomammalta tehtävä alkoi tuntua. Pet shopista kirjaan jäi vain Vuosaaren Cirrus, itä-Helsinki ja ajatus kaupungista suurena eläimenä.

Teos on kirje kapitalismille, jonka kanssa olemme kaikki myrkyllisessä rakkaussuhteessa, josta pitäisi irtautua, mutta “ei voi”. Se on tutkielma ihmiselosta sen jälkeen, kun elämä on pakotettu järjestämään jonkin muun kuin kulutuksen ympärille.

Juoni on toissijaista. Rehab pyrkii epäeheydessään ja kaoottisuudessaan elämänkaltaisuuteen. Kirjailija Emma Puikkosen sanoin (vapaasti muisteltuna): “En tiennyt, mihin ollaan menossa, mutta luotin olevani turvallisissa käsissä.”

Varjokirjamessujen haastattelu yllä. Linkeissä Aamun kirja ja Luomiskertomus.

Rehab oli ehdolla Tähtivaeltaja-palkinnon saajaksi.

Hesarin arvio: “LAURA GUSTAFSSON kirjoittaa viidennessä romaanissaan näkyviin tavaran ja roskan sekä elävän ja kuolleen materiaalin häilyvää eroa. Fantasmaattiseen hyperbolaan mieltyneen kirjailijan käsittelyssä lopputulos muistuttaa järjestäjäguru Marie Kondon LSD-trippiä.”

 

Kannen teki jälleen nerokas Aiju Salminen

Vielä video ihastuttavan Ina Mikkolan kanssa Loosen kirjakerhosta.